Palvelinvirtualisointia edullisemmin?
Microsoft on lähtenyt virtualisointialustojen kamppailuun isolla vaihteella ja tuloksena onkin varsin hyvin toimiva ratkaisu. Pääasiallinen kilpailukeino Microsoftin Hyper-V:llä on kuitenkin sen erittäin aggressiivinen hinnoittelu, normaali Hyper-V Server ei maksa mitään mutta ilmainenkin versio on täynnä ominaisuuksia joita valtapelurien (VMware ja Citrix) ratkaisuilta voisi odottaa.
Tässä artikkelissa keskitytään ilmaiseen Hyper-V Server 2008 R2-versioon ja sen omaisuuksiin. Tuotteen mielenkiintoisimmat ominaisuudet ovat:
- Live migration (koneiden migrointi lennossa hypervisor-koneelta toiselle, mahdollistaa alustakoneiden huollot ja raudan lisäykset ilman katkoja virtuaalikoneisiin)
- Klusterointi (mahdollistaa korkean käytettävyyden tarjoamalla ratkaisun jossa vikaantuneen hypervisor-koneen virtuaalikoneet siirretään käyntiin toiseen alustaan, tästä siirrosta tosin tulee lyhyt katko itse palveluille mutta koneet käynnistyvät kuitenkin itsestään uudelleen)
- Hinta, tuote on ladattavissa ilmaiseksi Microsoftin sivuilta
Hyper-V Server 2008 R2:n asennus ja käyttöönotto
Tuotteen asennus on varsin suoraviivainen toimenpide, aivan kuten Windows 7 tai Windows Server 2008 R2, itse asennus tapahtuu vain muutaman kysymyksen jälkeen ja on kohtuullisen nopea. Tuote vaatii raudalta tiettyjä ominaisuuksia (esim prosessorin pitää tukea Intel-VT tai AMD-v tekniikkaa) mutta nämä ominaisuudet ovat olleet uusimmissa palvelinlaitteistoissa jo kohtalaisen pitkään.
Varsinaisen palvelimen asennus tapahtuu täysin samaa kaavaa seuraten kuin normaalissa Windows 2008 R2-palvelimessa. Kun Hyper-V palvelin on asennettu ja kirjaudutaan sisään avautuu seuraavanlainen näkymä.
Hypervisorin hallinta tapahtuu joko keskitetysti Windows Server 2008 R2-koneelta jonne on asennettu sopivat työkalut tai Microsoft Windows 7 työasemalta johon on asennettu lisäosa Hyper-V:n hallintaan. Työkalun käytöstä ja klusteroinnista toisessa kirjoituksessa.