Miten siirtää virtuaalikoneita vSpheren ja vCloud Directorin välillä

VMwaren julkistettua VMworld 2010 tapahtumassa vCloud Director tuotteen pilvipalveluiden rakentamiseen törmäsin testailuissani ongelmaan virtuaalikoneiden migroinnin suhteen; miten koneita voidaan siirtää olemassa olevasta vSphere-ympäristöstä uuteen vCloudiin tai päinvastoin.

Artikkeli ei käsittele miten koneita siirretään fyysisesti vaan antaa esimerkin siitä miten koneita siirretään loogisesti näiden kahden tuotteen välillä, vCloud tietysti pyörii vSpheren päällä, eli tässä puhutaan hallinnallisesta näkökulmasta. Yleisesti dokumentteja lukemalla voisi kuvitella että loppujen lopuksihan virtuaalikone pyörii ESX/ESXi:n päällä mutta jos yrität migroida tälläistä konetta ESX/ESXi-palvelimelle joka ei ole vCloudiin kytkettynä huomaat että tämä ei ole mahdollista vaan seurauksena on seuraava virhe:

Järjestelmän tarkoituksena on luonnollisesti pitää vCloudin sisäiset virtuaalikoneet ympäristössä joka on liitetty vCloudiin jotta niiden hallinta onnistuu vCloud Directorilla.

Virtuaalikoneen siirto vSphere-ympäristöstä vCloud-ympäristöön

Jos haluat siirtää virtuaalikoneen vSphere-ympäristöstäsi uuteen vCloud-ympäristöön on tämä helpointa tehdä suoraan vCloud Directorin kautta avaamalla Organization -> My Cloud -> vApps jonka jälkeen valitaan “Import from vSphere”  kuvake työkaluvalikosta.

Tämän jälkeen saat uuden ikkunan jossa valitset virtuaalikoneen olemassa olevan vSpheren inventaariosta sekä valitset haluatko siirtää vai kopioida koneen. Lopuksi hetken odottelun jälkeen sinulla on kone migroituna vCloud-ympäristöön.

Virtuaalikoneen siirto vCloud-ympäristöstä vSphere-ympäristöön

Jos yrität siirtää konetta vSphere-ympäristöön huomaat että tämä ei onnistu koska vCloud-ympäristön koneet on sidottu vCloud-ympäristöön liittämällä niihin tietoa vCenterin tietokantaan. Tämän tarkoituksena on eritellä vSphere-ympäristön koneet niistä jotka on sidottu vCloud-ympäristöön. Tietuekenttä jolla sitominen on tehty alkaa tekstillä “system.service.vmware.vsla” jota seuraa uniikki vCloud Directorin järjestelmätunnus. Voidaksesi siis siirtää koneita vCloud-ympäristöstä takaisin vSphere-ympäristöön tulee tämä tietue poistaa. Poistaminen voidaan tehdä kahdella tavalla joista jälkimmäinen tapa on mielestäni huomattavasti helpompi ja parempi.

1. Avataan vCenterin mobiili-käyttöliittymä ja poistetaan sitä kautta tietuekentän tiedot käsin.  Tämä voidaan tehdä alla olevan kuvan mukaisesti valitsemalla “RemoveCustomFieldDef”:

2. Vaihtoehtoisesti voit vain suorittaa virtuaalikoneelle unregister-komennon vSphere-clientillä jonka jälkeen palautat koneen takaisin avaamalla datastore browserin sekä hakemalla tätä kautta koneen vmx-tiedoston ja valitsemalla sen kohdalla “Add to inventory”. Tämän jälkeen sinulla on kone vain vSphere-ympäristössä ilman että koneeseen on liitetty vCloud-määrityksiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s