Avoimen lähdekoodin vaihtoehto – Exchange

Yleistä

Tulen esittelemään blogissani tämän vuoden varrella useita erilaisia vaihtoehtoja korvaamaan yrityskäytössä tarpeellisia ratkaisuja avoimen lähdekoodin tuotteilla. Aloitan artikkelijaksot ehdottamalla muutamaa avoimen lähdekoodin ratkaisua korvaamaan yrityskäytössä erittäin yleinen Microsoftin ratkaisu, Microsoft Exchange. Yritykset tarvitsevat yleisimmin käyttöönsä sähköpostin sekä mahdollisuuden kalenterien jakamiseen helposti.

Markkinoilla on useita erilaisia ratkaisuja, esitän tässä nyt kaksi.

Zimbra

Zimbra on ollut markkinoilla varsin pitkään ja on saanut kehitettyä varsin toimivan konseptin, ainakin sitä voi pitää toimivana koska ohjelmistoyhtiö VMware osti sen viime vuonna. Zimbra tarjoaa yksinkertaisuudessaan suoraa korviketta Exchangelle. Tuotteessa on kaikki yrityskäytössä välttämättömät ratkaisut, tuote on kuitenkin ilmainen vain osittain. Ilmaisesta versiosta on poistettu mm. tuki MIcrosoft Outlook-ohjelmistolle, jota myös monet yritykset käyttävät. Tuki löytyy lisenssoidusta versiosta (eli tuote on siis kaksoislisenssoitu) joka sekin on hinnoiteltu varsin kilpailukykyisesti Exchangeen nähden.

Tuote on erittäin helppo ottaa käyttöön. Zimbra tarjoaa täysin valmista VMware-imagea joka pohjautuu Ubuntuun ja sen päälle asennettuun Zimbran ohjelmistokerrokseen. Valmiista imagesta tuotteen asennus ja käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Tuotteen saa erittäin helposti kiinni mm. Microsoftin ActiveDirectoryyn sekä siinä on valmiina työkalut helpottamaan migraatiota Exchange-ympäristöistä. Kaupallisessa tuotteessa on myös mobiilirajapinta jolla postit ja kalenteri voidaan tuoda matkapuhelimiin. Ohjelmiston www-pohjainen sähköposti ja kalenteri on erittäin hyvän näköinen, huomattavasti parempi kuin Microsoft Exchangessa.

Tuotteesta voit lukea lisää osoitteesta http://www.zimbra.com/.

SOGo

Täysin avoimen lähdekoodin ratkaisu SOGo on markkinoilal uudempi tulokas. Tuote on toteutettu noudattaen valmiita ja hyväksi todettuja avoimia rajapintoja ja sen liittäminen erilaisiin ohjelmistoihin onkin nopeaa ja yksinkertaista, esimerkiksi ohjelman kalenteria voidaan lukea suoraan Thunderbirdillä, Outlookilla sekä Applen iCal-ohjelmalla.

Vaikka tuote on täysin avoimen lähdekoodin ilmainen ratkaisu on siinä suoraan tuki myös Outlookille, joka helpottaa yrityksiä siirtymisessä. Tuote pohjautuu muutamaan avoimen lähdekoodin projektiin ja näistä OpenXchange tuo rajapinnat Outlookkiin. Tuote on nopea asentaa ja tarjolal on valmis virtuaalikone-image josta käyttöönotto voidaan tehdä todella nopeasti. Tuotteelle löytyy suoraan asennuspaketit useimmille Linux-distribuutioille mm. Red Hat sekä Ubuntu.

Avoimien rajapintojen lisäksi tuotteen ehdottomasti paras puoli on sen WWW-käyttöliittymä. Tuotetta voi käyttää täysin moitteetta www-selaimella ja esim. kalenteri-ominaisuudet eivät jää jälkeen Outlookin vastaavista yhtään, www-rajapinnan kautta on mahdollisuus mm. buukata uusia tapaamisia ja tarkistaa kutsuttavien tilanne kalenterista. WWW-käyttöliittymä on paljon parempi kuin Exchangen tarjoama OWA sekä huomattavasti kevyempi ja nopeampi kuin Zimbran ratkaisu.

Tuotteeseen kannattaa ehdottomasti tutustua ja miettiä seuraavissa migraatioissa siirtymistä. Tarkempaa tietoa ja live-demo nähtävissä osoitteessa http://www.sogo.nu/.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s